torstai 28. marraskuuta 2019

Aidot tarinat Vantaan historiasta kiinnostavat! – Helsingin pitäjä - Vantaa 2020 vuosikirjassa luvassa lisää tarinoita

Joulukuun alussa ilmestyy uusi Helsingin pitäjä – Vantaa 2020 vuosikirja. Kirja julkaistaan tiistaina 3.12. Helsinggårdissa Tikkurilassa. Julkaisutilaisuuden yhteydessä kirjaan kirjoittanut tietokirjailija Eero Haapanen pitää esitelmän kieltolain ajasta Helsingin pitäjässä. Uusi vuosikirja jatkaa Vantaan pitkän ja monipuolisen historian tallentamista.


Vantaa on nopeasti kasvava kaupunki, joka kaipaa identiteettiä. Historiasta ammentamalla sekä tuomalla esiin historiallisia paikkoja ja tapahtumia identiteettejä ei tarvitse keksiä tyhjästä. Vantaa täyttää kaupunkina 50 vuotta vuonna 2024, mutta nuorella kaupungilla on juuret paljon syvemmällä historiassa. Kaupunginmuseolla vietettiin vuonna 2019 Vantaan 688-vuotis synttäreitä. Niin kauan oli kulunut siitä, kun kaupungin edeltäjä Helsingin pitäjä mainittiin ensimmäistä kertaa historiallisissa lähteissä. Jos taas katsotaan varhaisinta esihistoriallista ajoitusta Vantaan alueelta, mennään jo 9450 vuoden päähän, eli vanhemmalle kivikaudelle. Reiluun 9000 vuoteen mahtuu paljon historiaa!

Vantaalla on viime vuosina tehty töitä historian elävöittämiseksi ja Vantaa-Seura on siinä näkyvässä ja tärkeässä roolissa. Yhdistys on tehnyt työtä kaupungin historian parissa pitkäjänteisesti perustamisestaan saakka eli vuodesta 1963. Viime aikoina työn tulokset on noteerattu yhä laajemmin. Vantaa-Seuran puheenjohtaja Andreas Koivisto ja toiminnanjohtaja Riina Koivisto kävivät esimerkiksi puhumassa Vantaan mallista kansainvälisen Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston tuleville kaupunkisuunnittelijoille suunnatun Urban Studies and Planning -ohjelman opiskelijoille. Joukossa oli opiskelijoita muun muassa Kiinasta, USA:sta, Boliviasta ja Ukrainasta.

Euroopassa yhdistys sai huomiota, kun sille myönnettiin miltei 10 000 euron suuruinen palkinto Jokiniemen alueen historiaa esittävää mobiilipeliä varten. Mobiilipeli tehdään yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon vetämän kaupungin kulttuuriympäristölinjausten eli KYLLI-projektin kanssa. KYLLI-projektin tiimoilta mobiilipelit tehdään myös kolmelle muulle historialliselle kohteelle.

Kuluvana vuonna Vantaa-Seura on järjestänyt lukuisia eri tapahtumia, joissa se on määrätietoisesti tuonut esille kaupungin menneisyyttä. Tapahtumien aikana ihmisiä on tavoitettu jo yli 15 000. Tämä luku kertoo, että ihmiset ovat oikeasti todella kiinnostuneita historiasta ja aidoista tarinoista. Tämä on asia johon yritystenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Muutamat sen jo hyvin tekevätkin.

On myös syytä muistaa, että Vantaalla käy lentokentän myötä vuosittain yhä kasvava määrä turisteja. Heilläkin olisi varmasti kiinnostusta kokea aitoja vantaalaisia historiaelämyksiä, joista voisivat sitten kertoa kotiseudullaan. Hienoja historiallisia paikkoja aivan kivenheiton päässä lentokentästä ovat esimerkiksi Vantaankosken Viilatehtaan ympäristö, Backaksen kartanon alueet sekä Helsingin pitäjän kirkonkylä. Näissä paikoissa on huima historiallinen potentiaali, jota jo jossain määrin hyödynnetäänkin. 

Kiinnostus omaan paikkakuntaan ja sen historiaan on näkynyt myös Vantaa-Seuran jäsenmäärässä, sillä se ylitti syksyllä jo 500 jäsenen rajan! Jäsenet ovat meille todella tärkeitä ja tukevat tekemäämme työtä monin tavoin. Ilahduttavaa on ollut nähdä monen vapaaehtoisen apu Helsingan keskiaikapäivän järjestämisessä. Ilman heidän työpanostaan ei tapahtumaa voisi järjestää. Vapaaehtoisten kesken on jo muodostunut oma hyvä henki ja heidän kanssaan järjestetään yhteisiä tapahtumia myös itse keskiaikapäivän ulkopuolella. 

Hyvin tärkeä osa kaupungin historian esille tuomisessa on tietenkin myös Helsingin pitäjä - Vantaa -kirjasarja. Uusi kirja on järjestyksessään jo kirja numero 52. Tähän ainutlaatuiseen kirjasarjaan mahtuu käsittämättömän paljon Vantaan ja Helsingin pitäjän historiaa, aina kivikaudesta tähän päivään. Uudessa vuoden 2020 kirjassa käsitellään 1920-lukua, jolloin rakennettiin yhteiskuntaa uudelleen vaikeiden sotavuosien jälkeen. Kirjassa on myös mukana paikallisesti vähälle huomiolle jäänyt aihe eli kieltolaki. Suosittelen ehdottomasti uuden kirjan hankkimista ja toivotan mielenkiintoisia lukuhetkiä Vantaan kiinnostavan historian parissa!

Andreas Koivisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti