maanantai 21. lokakuuta 2019

Vantaa eurooppalaiselle kartalle - 10 000 euron apuraha mobiilipeliä varten

Vantaan Jokiniemestä ja sen värikkäästä historiasta kertovalle mobiilipelille jaettiin torstaina 17.10.2019 lähes 10 000 euron arvoinen European Heritage Days Stories -apuraha. Palkinnon luovutti Vantaa-Seuralle ja Vantaan kaupunginmuseolle demokraattisen osallisuuden johtaja Matjaž Gruden Euroopan neuvostosta. Palkintotilaisuus järjestettiin vuonna 1977 valmistuneessa, Euroopan neuvoston kokouspaikkana toimivassa Euroopan palatsissa Strasbourgissa, Ranskassa.

Vantaa-Seuran ja Vantaankaupunginmuseon delegaatio vastaanotti European Heritage Days Stories -apurahan Strasbourgissa. Vasemmalta Riina Koivisto, Andreas Koivisto ja Maiju Hautamäki. Kuva: Liisa Lohtander.

Jokiniemellä on harvinaisen värikäs ja mielenkiintoinen menneisyys. Historia ulottuu kivikaudelle saakka ja paikalla sijaitseekin yksi Suomen laajimmista tunnetuista kivikautisista asuinpaikoista. Asuinpaikalla on suoritettu monia arkeologisia kaivauksia ja kivikautinen menneisyys tunnetaan hyvin. Historiallisella ajalla Jokiniemen läpi rakennettiin Turun ja Viipurin linnoja yhdistänyt Suuri Rantatie, joka tunnetaan nykyään myös Kuninkaantienä. Jokiniemessä ovat lisäksi oleskelleet kaksi Suomen presidenteistä, Lauri Kristian Relander sekä J.K. Paasikivi. Maamme ensimmäinen kansainvälisesti tunnettu oopperalaulaja Aino Ackté oli myös tuttu näky Jokiniemessä. Tuhansien vuosien aikajatkumossa ei ole ketään, joka olisi todistanut tätä kaikkea, paitsi tietysti tuhansia ja tuhansia vuosia tapahtumapaikalla seissyt Stenkullan kallio, tai the Stenkulla Rock, kuten kallion nimi kuuluu kilpailutyön englanninkielisessä otsikossa ”Breathing life into Jokiniemi and the Stenkulla Rock”.

Jokiniemen kivikautiselle asuinpaikalle avattiin vuonna 2017 Muinaispuisto. Muinaispuiston avajaisista lähtien Vantaa-Seura on yhdessä Lions Club Tikkurila-Dickursbyn kanssa järjestänyt sykysyisin European Heritage Days -tapahtuman, Muinaispuistopäivän. Paikalla on vieraillut runsaasti lähialueen asukkaita kuulemassa paikan historiasta. Arkeologi Andreas Koivisto ja taiteilija Tom Björklund ovat lisäksi tekemässä lastenkirjaa Jokiniemen historiasta. European Heritage Days Stories -apurahan turvin voidaan tuoda Jokiniemen historia entistä paremmin ja helpommin kaikkien saataville.

Apurahalla Jokiniemen ympäristöön luodaan mobiilipeli, jonka kuka tahansa voi ilmaiseksi ladata omaan älypuhelimeensa tai tablettiinsa. Pelin avulla toivottavasti erityisesti koululaiset saadaan liikeelle ja tutustumaan historiaan. Pelin suunnittelu on jo aloitettu ja se valmistuu ensi keväänä. Jokiniemen mobiilipeli tulee olemaan osa Vantaan kaupunginmuseon mobiilipelien sarjaa.

Palkinnonjakotilaisuuteen Strasbourgiin matkasi Vantaa-Seuran ja kaupunginmuseon delegaatio. Strasbourg on hieno ja symbolinen kaupunki Saksan ja Ranskan rajan tuntumassa. Se kuuluu historiallisen Elsass-Lothringenin alueeseen, josta Ranska ja Saksa ovat käyneet useita sotia. Nykyään paikka kuvastaa eurooppalaista solidaarisuutta. Eri kansalaisuuksien lisäksi paikalla toimivat yhdessä niin katoliset, protestantit kuin juutalaisetkin.

Myös Strasbourgissa sijaitsee komea Notre-Dame -katedraali. Kuva: Riina Koivisto.

Päivä Strasbourgissa oli hieno ja herätti monia ajatuksia, etenkin eurooppalaisuudesta. Identiteetin tasoja on monia, paikallisista suurempiin. Me edustimme esimerkiksi hyvin paikallista Vantaata. Mutta jos Jokiniemenkin historiaa tarkastelee tarkemmin, on siinäkin löydettävissä varhaisimmista ajoista yhteyksiä muualle Eurooppaan. Kivikautisten löytöjen joukossa on esimerkiksi Skandinaviasta ja Venäjältä tuotua piikiveä sekä Baltiasta tuotua meripihkaa. Jos mennään keskiajalle, oli koko Itämeren alue yhtenäisen Hansakulttuurin aluetta. Niin Keski-Euroopasta kuin syrjäisestä Suomestakin löytyy täsmälleen samoja esineitä. Jopa Jokiniemestä on löytynyt Saksan Kölnin lähellä valmistetun keskiaikaisen Raeren -astian sirpale.

European Heritage Days Stories -apurahan myötä myös Vantaa vietiin eurooppalaiselle kartalle. Vantaa ja Suomi oli ainoana Pohjois-Eurooppalaisena maana edustettuna kisan apurahan saajien joukossa. Yhdeksän muuta palkittua projektia tuli Espanjasta, Italiasta,  Pohjois-Makedoniasta, Serbiasta, Irlannista, Sloveniasta, Montenegrosta ja Hollannista. Hyvin kansainvälisessä joukossa Vantaa oli hienosti  esillä. Palkinnon jakaneen Matjaž Grudenin sanojen myötä on hyvä lopettaa: ”Not only Stenkulla Rock – also you guys rock!”

Andreas Koivisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti