maanantai 10. kesäkuuta 2013

Ovet ovat jälleen auki Övre Nybackassa


Övre Nybackassa vietettiin avajaisia toukokuun lopulla. Vantaa-Seura on vuokrannut tilan Vantaan kaupungilta ja siellä on jälleen mahdollista järjestää erilaisia juhlatilaisuuksia. Avajaisista huolimatta kyseessä ei ole mikään uutuuttaan loistava tila, vaan uudelleen käyttöön otettu maatilan vanha päärakennus. Talon vanhimpien osien pitäisi olla 1700-luvulta ja lisäosien 1800-luvulta, joten mistään nuorukaisesta ei tosissaan ole kyse.

Juhlaväki kuuntelee puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan puheita Övre Nybackan avajaisissa. Kuva Matti Kolho.

Vuosien saatossa talossa on ehtinyt tapahtua yhtä sun toista. 1980-luvulta alkaen talo on ollut Vantaan kaupungin omistuksessa ja toiminut juhlatilana aina vuoteen 2009 saakka. Viime vuodet Övre Nybacka on ollut tyhjillään ja vailla käyttöä. Talon viimeinen isäntä, Emil Rosenström, toivoi tilasta museota. Hyvin säilyneestä vanhasta pihapiiristä huolimatta näin ei käynyt, mutta Emilin toive ei kaikunut täysin kuuroille korville. Övre Nybackan naapurissa on kuin onkin toiminut vuodesta 2006 lähtien Helsinge Lantmannagilletin alainen Maatalousmuseo. Museon päärakennukset, Emil ja Maiju, on nimetty Övre Nybackan viimeisen isännän ja emännän mukaan.

Övre Nybackan käyttö juhlatilana sopii hyvin historialliseen jatkumoon. Talon on todettu sopivan häidenviettopaikaksi ajan saatossa jo moneen kertaan. Talon tyttärien häitä on nimittäin perinteisesti juhlittu tilalla. Lisäksi Övre Nybacka on toiminut kestikievarina aina 1900-luvun alkuun saakka. Martinkylässä, jossa Nybacka sijaitsee, on ollut kievari jo pitkään. Aina kievari ei kuitenkaan ole sijainnut Övre Nybackassa. 1700-luvun kartalla voidaan nähdä kievarin sijaitsevan aivan Vantaanjoen ylittävän sillan läheisyydessä, nykyisen vanhan Viilatehtaan kupeessa.

Övre Nybackan päärakennus. Rakennuksen vanhin osa on 1700-luvulta. Kuva Riina Koivisto.

Itse Martinkylä on vanha perinteinen kylä, jonka juuret ovat keskiajalla. Martinkylän hyvin säilynyt maalaismaisema muodostaa Vantaanjoen ja Brutubyn (Voutilan) kanssa kokonaisuuden, joka on Vantaan kauneimpia kulttuurimaisemia. Nykyään Martinkylää paremmin tunnetaan nimenä ehkä Martinlaakson asuinalue, joka on itse asiassa rakennettu juuri Övre Nybackan vanhoille maille.

Övre Nybackaan liittyy kulttuurisia seikkoja, jotka ovat hyvin lähellä Vantaa-Seuran omia arvoja. Vaikka tilan vuokraaminen kaupungilta ja sen ottaminen Vantaa-Seuran vastuulle onkin vaatinut meiltä erittäin suuria voimanponnistuksia, toivon ratkaisun olevan hyvän kaikille osapuolille. Tilan ei tarvitse enää olla tyhjillään ja Vantaa-Seura saa kaupunkiin oman tukikohdan täysin sen arvoja vastaavasta tilasta. Nyt upea tila saadaan kaikkien vantaalaisten käyttöön, sillä Vantaa-Seura pyrkii järjestämään Övre Nybackassa säännöllisesti avoimia yleisötilaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi ohjelmalliset avoimien ovien päivät, joita järjestetään joka kuun ensimmäisenä tiistaina.

Andreas Koivisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti