tiistai 8. joulukuuta 2015

Kiitoksia ja hyvästejä

Vuosi 2015 oli Vantaalle hyvin tapahtumarikas ja hieno kotiseudun näkökulmasta. Se toi Vantaalle paljon myönteistä julkisuutta. Kaupungin suurin ja näkyvin tapahtuma oli Kivistön asuntomessut. Vanhempia ja perinteikkäämpiä kaupunginosia edusti mediassa isosti Hakunila, joka valittiin Suomen Kotiseutuliiton toimesta vuoden kaupunginosaksi. Valinta oli erityisen hieno, sillä Kotiseutuliitto oli saanut hakemuksia ennätysmäärän uuden digitaalisen hakumenettelyn myötä. Nämä myönteiset uutiset ovat merkki siitä, että Vantaalla osataan ja tehdään asioita oikein.

Helsingin pitäjä - Vantaa 2016 vuosikirjan kansi.

Vantaa-Seurassakin on tapahtunut. Minut valittiin seuran puheenjohtajaksi muutama vuosi sitten ja nyt sain seuraavan viestikapulan, kun sain kunnian seurata Jukka Hakoa yhdistyksen vuosikirjan päätoimittajana. Saappaat ovat suuret, mutta olen ottanut tehtävän mielelläni vastaan. Olihan vuosikirja juuri se asia, joka sai minut alun perin innostumaan koko Vantaa-Seurasta. Mielestäni on äärettömän hienoa ja arvokasta, että Vantaan historiaa talletetaan vuosittain tällaiseen teokseen. Ja kuten huomaatte, ammennettavaa riittää, sillä käsissänne on järjestyksessään jo 48. kirja. Jukka Hako toimi kirjan päätoimittajana vuodesta 1980 ja hänen harteillaan olivat viimeiset 35 kirjaa. Jukan aikana kirja kehittyi lehteä muistuttavasta julkaisusta kovakantiseksi ja asiasisällöltään yhä painavammaksi teokseksi. Tällainen kirja on ainutlaatuinen kotiseutujärjestöjen keskuudessa. Suuri kiitos Jukalle, hän on todella ansainnut päätoimittajan eläkepäivät!

Myös kirjan nimi koki pienen muutoksen. Vuosien varrella yhdistys on saanut palautetta siitä, että kirjan nimessä pitäisi näkyä myös Vantaan nimi. Pitkin vuotta pohdimme uutta nimeä kirjalle ja siitä järjestettii jopa nimikilpailu. Saimme hienoja ehdotuksia, mutta myös muutaman huolestuneen viestin siitä, että emme kai vaan ole poistamassa julkaisun vanhaa perinteikästä nimeä. Niinpä pitkäaikaisen vuosikirjan toimituskunnan jäsenen, Kirsti Pietilän, ehdotus uudesta nimestä, jossa Helsingin pitäjän oheen lisätään vain Vantaa, oli erinomaisen sopiva ratkaisu. Nimi on osuva myös siksi, että kirja on perinteisesti käsitellyt koko historiallista Helsingin pitäjää, eikä vain Vantaan nykyisten rajojen sisällä tapahtuvaa toimintaa. Viereisellä sivulla olevasta kartasta käyvät tarkemmin ilmi Vantaan ja Helsingin pitäjän historialliset rajat.

Pitkäaikaiset Vantaa-Seuran toiminnan sielut Lauri Leppänen (vas.) ja Jukka Hako.
Mutta mahtui vuoteen 2015 myös ikäviä uutisia. Vantaa-Seuraa kohtasi vuoden aikana kaksi erityisen ikävää asiaa, kun ensin menehtyi yhdistyksessä pitkään toiminnanjohtajana vaikuttanut Senja Hako. Myöhemmin seuraa kohtasi toinen suru-uutinen, kun saapui tieto yhdistyksen perustajajäsenen ja pitkään seuran toiminnan sieluna toimineen, kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen, poismenosta. Heidän omistautumisensa kotiseututyölle kantaa vielä pitkään!

Andreas Koivisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti