keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Vantaa-neuleita kirpsakoiden syysaamujen lämmikkeeksi!

Lämpötila alkaa jo pudota toisinaan öisin pakkasen puolelle, joten moni kaivaa villasukat esiin vilpoisia aamuja varten – voi olla, että villapaidoillekin alkaa olla tarve näin talven lähestyessä, etenkin kun energiakriisin myötä huonelämpöä saattaa joutua kotona hiukan laskemaan. 

Useammalla vantaalaisella lienee ainakin Vantaa-sukat lämmikkeenä ja moni varmasti ehtii sellaiset vielä kutoa ennen joulua ja talven kylmimpiä pakkasia. Ehkä nopeimmat neulojat saavat vielä ihastuttavan villapaidankin tehtyä - jos ei ihan jouluksi, niin ainakin ennen ensi kevään lämpöisiä säitä.

Millaiset siis ovat Vantaa-sukat ja Vantaa-villapaita? Vantaa-Seura teetätti 60-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Vantaalle omat Vantaa-villasukkien ja Vantaa-villapaidan kirjoneulekuviot. Yleisöäänestyksen jälkeen kuvion suunnitteli ja ohjeet kauniisiin sukkiin ja villapaitaan laati Kirsi Mantua-Kommonen yhteistyössä Tanja Rantasen kanssa. Ohjeissa on kuitenkin mahdollista varioida kuvio- ja väriyhdistelmiä hyvin vapaasti oman mielen mukaan, joten Vantaa-villapaidasta tai -sukista saa helposti tehtyä oman näköisensä. Neuleohjeet ovat ladattavissa Vantaa-Seuran nettisivuilta vapaasti ja moni innokas käsityöihminen onkin jo tarttunut puikkoihin ja tuloksena on valmistunut upeita käsitöitä. 

Valmiita villapaitoja on syntynyt ainakin muutamia, joista Anna-Mari Niirasen ja Kirsi Mantua-Kommosen neuleet ovatkin olleet jo hyvin esillä eri yhteyksissä – myös Helsingan keskiaikapäivässä, jossa Kirsi oli pitämässä neuletyöpajaa. Iloksemme saimme syksyllä kuvat myös Kaija Kotro-Aittoniemen upeasta Vantaa-villapaidasta, joka on valmistunut sopivasti loppusyksyn pakkasaamujen lämmikkeeksi!
Yhdet sukat Vantaa-Seura tilasi Tanja Rantaselta ja lahjoitti Vantaan kaupunginjohtajalle Ritva Viljaselle toukokuussa, Vantaa-päivän yhteydessä Håkansbölen kartanolla. Tanja valitsi kaupunginjohtajan sukkiin Vantaan vaakunan värit, mutta sukkia on ehtinyt näin syksyyn 2022 mennessä syntyä jo monissa muissakin eri kuvio- ja väriyhdistelmissä! 


Ensimmäiset Vantaa-sukat valmistuivat Kirsin ja vantaalaisten Marttojen käsissä, jotka testailivat Kirsin ohjeita ja kokeilivat monenlaisia väri- ja kuvioyhdistelmiä sukkiin. 

Hyvin pian ohjeiden julkistamisen jälkeen valmistuivat Sirpa Monton tekemät, ihastuttavat vihreä-valkoiset sukat Keimolanmäellä. Ne tehtiin talven varalle sisäsukiksi paksusta 7 veljestä-langasta ja sukissa on käytetty kerien loppuja, minkä takia niistä löytyy kahta eri vihreän sävyä. Syksyllä saimme kuvat myös Ritva Elosen kauniista Vantaa-sukista, joiden väri-inspiraatio on haettu Ravattulan muinaispuvusta.Vantaa-Seuran puheenjohtajan Andreaksen ja toiminnanjohtajan Riinan jalkoja lämmittävät ihastuttavan hempeät Vantaa-sukat, jotka he saivat lahjaksi puheenjohtajan äidiltä. Näissä pareissa näkyy hyvin, miten monella eri tavalla kirjoneulekuvioita voi sukan varteen yhdistellä!

Vantaa-Seuran vs. kulttuurintuottaja Elina tarttui myös puikkoihin. Mummon vanhoista perintölangoista syntyivät yhdet ruskean-vihreät sukat äitienpäivälahjaksi helsinkiläiselle äidille. Briossiterän tekeminen aluksi hiukan jännitti, mutta Kirsin ohjeilla se kuitenkin alkoi sujua melko nopeasti!Säärystimien suurena ystävänä itselle syntyivät myöskin mummon vuosikymmeniä vanhoista lankakerien jäänteistä Vantaa-Säärystimet, jotka taatusti lämmittävät nilkkoja kaikissa syksyn Vantaa-Seuran tapahtumissa! 
Olisiko sinulla muita väri- ja kuvioyhdistelmiä Vantaa-sukista tai onko oma villapaitasi jo valmis? Olisimme iloisia kaikista kuvista valmiista neuleista! Voit valita, miten jaat kuvan omasta neuleestasi: Voit lähettää sen sähköpostilla osoitteeseen elina.terava(at)vantaaseura.fi tai voit postata kuvan omaan someesi tunnuksilla #vantaavillapaita #vantaasukat #vantaaneule @vantaaseura, jolloin voimme jakaa postauksesi edelleen Vantaa-Seuran sometileillä. 

Vantaa-neuleista ja kasvivärjäyksestä on myös olemassa Kirsin blogiteksti, josta voi hakea inspiratiota. Teksti löytyy täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti