Alkuvuodesta 2020 kaikki uuden vuoden ennusmerkit näyttivät erityisen hyviltä. Jäsenmäärä jatkoi kasvuaan ja yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa oli runsaasti kävijöitä. Mäntsälän kartanoihin suunniteltu kevätretki myytiin loppuun jälleen kerran ennätysvauhdilla. Kaukana Kiinassa jylläävää koronavirusta ei osattu vielä pelätä.
Koronatilanne kuitenkin synkentyi nopeasti ja maaliskuun alussa aloimme jarrutella toimintaa. Maaliskuun puolivälissä koronatilanteen vakavuuden selvittyä ja rajoitusten astuessa voimaan luonnollisesti myös Vantaa-Seuran toiminta seisahtui hetkellisesti.
Korona iski nopeasti ja pahasti kestikievari Övre Nybackan toimintaan ja sitä kautta yhdistyksen talouteen. Kokoontumisrajoitusten myötä kestikievarin vuokraustoiminta pysähtyi, mutta vuokra- ja muut kulut jatkoivat juoksuaan.
Koronasta huolimatta Övre Nybackassa pystyttiin järjestämään useita kestikievarin perheaamuja. Kuva: Riina Koivisto. |
Vaihtoehtoista toimintaa
Emme halunneet Vantaa-Seurassa pysähtyä. Halusimme jatkaa toimintaa, josta voisi olla hyötyä kaupunkilaisille. Meidän oli sopeuduttava ja kehiteltävä uudenlaisia toimintamuotoja.
Keksimme nopeasti uusia toimintavaihtoehtoja. Vantaan kaupunginmuseon ja Visia Game Factoryn kanssa tehty mobiilipeli Kuninkaantie II: muinaispuiston Anselmiu valmistui sopivasti koronasulun alkaessa. Mainostimme aktiivisesti peliä, jota oli mahdollista pelata ulkona Jokiniemen muinaispuistossa tai sisätiloissa, täysin koronaturvallisesti
Muita kehittelemiämme toimintoja oli kirjoittaa esittely yhdistyksen vuosikirjasta, kirjoittaa koronakirje tai osallistua omatoimitalkoisiin Övre Nybackassa.
Keväällä, kun koronatilanne näytti vielä epävarmalta, teimme raskaan, mutta yleisön turvallisuuden kannalta yksimielisen päätöksen muuttaa kauan odotettu Helsingan keskiaikapäivä verkkotapahtumaksi. Kesäiset myllyillat yhteislauluineen Helsingin pitäjän kirkonkylässä päätettiin myös perua.
Onneksi kaikkea ei tarvinnut perua
Kesäkuussa kokoontumisrajoitusten lieventäminen 50 henkilöön mahdollisti ensimmäisten opastusten järjestämisen. Nopeasti huomasimme, että fyysisiä tapaamisia, kulttuuria, keskusteluja ja elämyksiä oli kaivattu. Kirkonkylän kulttuurikävelyillä oli useana keskiviikkona lähes sallimamme enimmäismäärä eli 30 osallistujaa.
Kesällä ja syksyllä opastustoiminta oli vilkasta. Kuva: Elli Holopainen. |
Loppukesästä ulkoilmatapahtumia järjestettiin harkinnanvaraisesti. Kokonaisuudessaan opastusten kesä oli erityisen onnistunut. Syksyllä, kun sisäkokoontumisia tuli välttää, tilausopastusten kysyntä yllättäen nousi. Pystyimme mahdollistamaan usealle eri ryhmälle kokoontumisen ja tapaamisen turvallisesti historiallisissa miljöissä Helsingin pitäjän kirkonkylässä, Vantaan kartanoiden maisemissa tai Vantaankoskella.
Yleisö koki järjestämämme toiminnan erittäin tärkeäksi. Useampi tilaisuuksissamme kävijä totesi tankkaavansa kulttuuria talven varalla, sillä jo kesällä osattiin olettaa helpomman koronatilanteen olevan vain väliaikaista.
Helsingan keskiaikapäivä muutettiin verkkotapahtumaksi
Viides Helsingan keskiaikapäivä järjestettiin turvallisesti ja helposti saavutettavana, pitkänä viikonloppuna verkossa. Eri yhteistyökumppanimme lähtivät kiitettävästi mukaan tapahtumaan ja sen tekemiseen. Tapahtuman ohjelmanumeroina nähtiin lähinnä keskiaikaan liittyviä teemavideoita. Suurin osa videoista jäi tallenteiksi Helsingan keskiaikapäivän uusille nettisivuille, ja videot sekä verkkomarkkinat ovat yhä katsottavissa sekä koettavissa sivuilla www.helsinga.fi.
Helsingan keskiaiapäivä järjestettiin verkkotapahtumana. Kuva: Elli Holopainen. |
Verkkotapahtuman toteuttaminen oli ennakoitua työläämpää, mutta kokonaisuutena saimme tehtyä hienon tapahtuman, jonka tallenteet palvelevat tapahtumaa sekä keskiajan ystäviä myös jatkossa. Videoille kertyi tapahtumaviikonlopun aikana reilusti yli 2200 katselukertaa ja joulukuussa 2020 katselukertoja oli jo lähes 5000.
Teetä ja vuosikirja
Toimme koronavuonna markkinoille kaksi teetä. Helsingan keskiaikapäivän yhteydessä lanseerattiin Helsinga-tee eli niin sanottu keskiaikatee, jonka maut haettiin Vantaan keskiaikaisesta historiasta. Muinaispuistopäivässä tuotiin markkinoille Vantaa-tee, joka on kaupungin lailla koottu uusista ja vanhoista perinteistä.
Yhdistyksen 53. kirjan teemana on kivikausi. Kirjan kannen kuvassa on taiteilija Tom Björklundin maalaus. Kuva: Riina Koivisto. |
Loppuvuodesta julkaistiin jo yhdistyksen 53. vuosikirja. Kirjan Helsingin pitäjä – Vantaa 2021 teemana oli kivikausi Vantaalla. Kirjan suosio pääsi yllättämään ja emme ole koskaan aikaisemmin kokeneet vastaavaa tilaustulvaa. Kirja on löytänyt uutta yleisöä ja tilauksia on vastaanotettu laajasti eri puolilta Suomea.
Murroksessa kohti juhlavuotta
Koronatilanne pakotti Vantaa-Seuran miettimään uudelleen toimintaansa, jonka kivijalkana ovat olleet kohtaamiset. Otimme käyttöön uusia tapahtumamuotoja ja jatkossa olemme valmiimpia kohtaamaan uudenlaisia haasteita.
Koronan tuomien taloudellisten huolten lisäksi näemme kasvavana huolena iäkkäämmän jäsenistön syrjäytymisuhan, kun meidän tai muiden yhdistysten toimintaan ei uskalleta osallistua. Näistä murheista huolimatta kotiseutu ja sen historia sekä ilmiöt kiinnostavat. Sen huomasimme jo keväällä, kun ihmiset liikkuivat omatoimisesti luonnossa ja kulttuuriympäristössä. Meille sateli kysymyksiä Vantaan eri kulttuurikohteista. Sama trendi näkyi syksyllä kiinnostuksena yhdistyksen vuosikirjaa kohtaan.
Muinaispuistopäivässä oli Torju tartunnat! -julisteita. Vuosi 2021 aloitetaan epävarmassa koronatilanteessa. Kuva: Riina Koivisto. |
Inhimillisiä kohtaamisia tarvitaan eikä toimintaa voi järjestää vain etänä tai omatoimisesti. Yhdistyksen on jatkettava toiminnan sopeuttamista vallitsevaan tilanteeseen ja mietittävä uusia tapoja tavoittaa yleisöä sekä tarjota kulttuurielämyksiä. Niitä tarvitaan jatkossakin hyvinvoinnin tueksi.
Vuosi 2021 on Vantaa-Seuran 60-vuotisjuhlavuosi. Uusi vuosi aloitetaan epävarmassa tilanteessa, mutta tulemme tavalla tai toisella tarjoamaan jäsenillemme sekä kaikille kaupunkilaisille mahdollisuuksia kokea elämyksiä Vantaan historian ja nykyilmiöiden parissa.
Riina Koivisto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti