maanantai 12. lokakuuta 2020

Harjoittelijana Helsingan keskiaikapäivän verkkotapahtumassa

Helmikuussa maailma oli paljon erilaisempi kuin nyt. Olin juuri saanut harjoittelupaikan erään festivaalin tuotantotiimistä ja kevään suunnitelmat näyttivät jo selviltä. Samoihin aikoihin Riina Koivisto Vantaa-seurasta ja Tuomas Hulkkonen Vantaan kaupungilta tulivat Kauniaisiin koulullemme esittelemään Helsingan keskiaikapäiviä ja mahdollisuutta hakea harjoitteluun kyseisen tapahtuman tuotantoon. 

En ollut aiemmin kuullut Helsingan keskiaikapäivä-tapahtumasta, mutta historiaharrastajana kiinnostukseni heräsi heti. Päätin hakea paikkaa, vaikka olin jo juuri saanut harjoittelupaikan. Tässä vaiheessa koronasta ei puhuttu kuin sivulauseissa, joten en ajatellut paikan hakemista minään varotoimena. Näin vain mahdollisuuden päästä tekemään tuotantoa, jollaisesta minulla ei ollut aiempaa kokemusta. 

Kaikki kuitenkin muuttui heti maaliskuussa, kun koronasta kehkeytyi maailmanlaajuinen pandemia. Tapahtumia alettiin perua nopeaan tahtiin, ja tilanne näytti heti kesän osalta siltä, ettei ainakaan alkukesän tapahtumia tultaisi järjestämään. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että saamaani harjoittelua ei ehkä olisi, mikäli alkukesään sijoittuvaa festivaalia ei järjestettäisikään.

Jäin jännittämään tilanteen kehittymistä ja odottamaan kutsua Helsingan keskiaikapäivien haastatteluun. Kutsu tuli lopulta, ja sain vielä saman päivän aikana tietää saaneeni paikan. Ennen kuin ennätin ilmoittaa tästä aiempaan harjoittelupaikkaani, sain sieltä viestiä, että he ovat peruneet kesän tapahtuman ja näin ollen harjoitteluani ei voitaisi toteuttaa. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että onneksi hain myös toista harjoittelupaikkaa. Monilta luokkalaisiltani menivät harjoittelut alta, ja tästä johtuen myös valmistuminen koulusta saattaa heidän osaltaan viivästyä. Olin siis todella onnekas.

Ennen töiden alkua Helsingan keskiaikapäivien parissa oli vielä epäselvää, missä muodossa tapahtuma tullaan järjestämään vai tullaanko sitä edes järjestämään tänä vuonna. Eli sain vielä hieman jännittää. Päätös tapahtuman järjestämisestä verkkotapahtumana tuli juuri ennen töiden alkua. Koin tietenkin hieman pettymyksentunnetta, ettei harjoittelusta tulisi sellaista, mitä olin kuvitellut. Vallitsevan tilanteen valossa se oli kuitenkin vastuullinen ratkaisu. 

Seuraavaksi mietin, ettei minulla edes ole kokemusta verkkotapahtuman tuottamisesta. Onneksi tilanne oli koko työryhmälle uusi, ja lähdimme tyhjästä miettimään tapahtuman ohjelmaa. Alusta asti oli selvää, että tapahtumassa aiempina vuosina suuressa roolissa olleet markkinat tullaan järjestämään. 

Helsingan keskiaikapäivä tuotettiin koronapandemian takia etänä. Kuvassa tapahtuman harjoittelijan Jaakko Salon tyypillinen työpäivä. Kuva Jaakon kotialbumista.

Minun tehtävänäni oli kontaktoida tapahtumaan hakeneita myyjiä ja keksiä sisältöä verkkomarkkinoille. Useat tapahtumaan hakeneista myyjistä eivät olleet halukkaita lähtemään mukaan verkkototeutukseen, mikä on toki ymmärrettävää. Onneksi osa lähti mukaan ja pääsi kokeilemaan itselleen jotain uutta. Monella se olikin opettelua somen kanssa ja asiakkaiden tavoittamista sitä kautta. Autoin heitä parhaani mukaan. Vaikka sosiaalisen median kanavat olivat minulle entuudestaan tuttuja, jouduin myös itsekin opettelemaan uusia asioita. 

Ohjelman runko alkoi hahmottumaan nopeasti ja samalla myös sen toteutustapa. Ohjelmanumeroista tulisi tämän vuoden tapahtumaan videoita kaikkien nähtäväksi. Myös muutama livestream tultaisiin järjestämään. Osa esiintyjistä teki itsenäisesti tietopohjaiset videonsa alusta asti itse, ja minulle jäi vain tehtäväksi Helsingan bannerien upottaminen videoihin.

Osassa videoista taas toimin leikkaajana ja parantelin ääniraitoja. Aivan tällaista tehtävää en tosiaan kuvitellut harjoittelun alussa. Onneksi minulla oli sentään jonkinlaista kokemusta videoiden editoinnista. Muuten uuden opettelu ja videoiden määrä olisi osoittautunut mahdottomaksi toteuttaa muutamassa kuukaudessa. Livestreamitkin olivat minulle aivan uusi tuttavuus ja jouduimme Arttu Peltoniemen kanssa pitää muutamat etäpalaverit ennen tapahtumaa, kunnes saimme livestreamin toimimaan hänen osaltaan tarpeeksi hyvin.

Aikamatka keskiaikaan -videon kuvausta Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Kuva: Elli Holopainen 2020.

Tapahtuman siirryttyä verkkoon pystyimme käyttää aikaamme myös sellaiseen, johon aiempina vuosina ei ole löytynyt aikaa. Ja jälleen löysin itseni uuden asian parista, sillä aloimme työstämään Helsingan keskiaikapäiville omia nettisivuja. Pääsin osallistumaan sivujen suunnitteluun aivan ideointivaiheesta lähtien. 

Verkkotapahtuman osalta oli erittäin tärkeää, että alustana on omat nettisivut, jonne ohjelmaa ladataan tai linkataan. Verkkosivuille tulikin tietoa tapahtuman ja seudun historiasta, lapsille suunnattuja värityskuvia, verkkomarkkinat ja tietenkin koko tapahtuman ohjelma. Itse ohjelmanumerot päädyimme lataamaan YouTubeen ja näin pääsin tutustumaan tähänkin palveluun paljon paremmin. Videot ovat tapahtuman jälkeenkin vielä kaikkien nähtävissä ja verkkosivut tulevat palvelemaan tapahtumaa myös jatkossa osoitteessa www.helsinga.fi.

Lopputuloksena oli tapahtuma, jonka myötä olin ylpeä meistä kaikista, jotka uskaltauduimme heittäytymään uuden toteutustavan myötä meille vieraaseen ympäristöön. Kaiken kaikkiaan tämä oli todella opettavainen matka, ja uskon että tämän vuoden työstä on hyötyä myös tulevien vuosien tapahtumissa. Toivon kuitenkin, että ensi vuonna verkkotapahtumat eivät ole ainoa tapa järjestää isoja tapahtumia, ja pääsisin näin myös osallistumaan perinteiseen Helsingan keskiaikapäivään Helsingin pitäjän kirkonkylässä.

Kiitos luottamuksesta ja mahdollisuudesta päästä tuottamaan Helsingan keskiaikapäiviä. 

Mukavaa syksyä kaikille!

Jaakko Salo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti